Головна » Статті » Інформація |
Як спекти пряника «миколайчика»
4 склянки борошна, 2 яйця, 1 склянку цукру, 1 склянку рідкого меду, 2 ч. ложки соди, 2 ст. ложки олії, неповна склянка сметани або кефіру.
Розтерти цукор, мед та жовтки. Додати легко збиті білки. До утвореної маси влити сметану, розчинивши у ній соду. Старанно все перемішати, додати олії. Наприкінці поступово додавати борошно, замішуючи тісто спочатку дерев’яною ложкою, а потім рукою. Тісто має бути таке як на вареники. Добре, якщо воно хоч би 6 годин постоїть у холодильнику. Корж розкачувати на стільниці, посипаній борошном. Вирізати формочкою «миколайчики», класти їх на змащений жиром лист на відстані 1,5-2 см один від одного. Випікати при температурі 170-180 С. Розмальовують «миколайчиків» люкером – білок, збитий із цукром-пудрою (на 1 білок – трохи більше півсклянки цукру-пудри). Щоб отримати різні кольори до люкеру додають харчові барвники. (!) «Миколайчиків» треба розмальовувати заздалегідь, аби люкер на тістечку добре висох.
Медяники на ялинку
Півлітра цукру (або 250 г цукру і 250 г штучного меду), півлітра кислого молока, 3 жовтки, 3 ст. ложки олії, 2 ч. ложки соди погасити оцтом.
Борошна для тіста потрібно стільки як і на вареники. Додати ваніль. Замісити тісто. Розкачати завтовшки 1,5 см і вирізати формочкою для печива різні тістечка: квіточки, сердечка, півмісяці тощо. Не забудьте й про дірочки на печиві, аби, затягнувши кольорову нитку почепити на ялинці. Готові медяники змастити люкером. Люкер: Збити 3 білки із 200 г цукру-пудри до консистенції сметани.
Матеріали взято із збірки «Від Романа до Йордана»
Джерело: http://vasilkivcdut.at.ua/_pu/0/26247619.jpg | |
Переглядів: 338 | |
Всього коментарів: 0 | |